Afgevallen bladeren, wat doe je ermee?

Niets mooiers dan het warme kleurenpalet van de herfst. Maar wat als die mooie kleuren talrijk naar beneden dwarrelen in je tuin? Laat je afgevallen bladeren gewoon liggen of hark je ze beter weg?

 

Hier haal je afgevallen bladeren weg

Op sommige plekken laat je het best niet tot een dik bladertapijt komen. Je haalt bladafval weg

  • op het gazon, want onder de bladeren krijgt het gras geen licht meer en slaat het geel uit. Wanneer gras langdurig gebrek heeft aan licht, kan het zelfs afsterven en dan riskeer je in het voorjaar kale plekken met onkruid in het gazon. Liever niet!
  • op het terras, want natte bladeren verhogen het risico op een slippertje aanzienlijk.
  • in de vijver, want de bladeren zinken uiteindelijk naar de bodem en daar gaan ze rotten. Gevolg: vervuild – verzuurd – water. De planten in de vijver zullen er ongetwijfeld onder lijden. En ook wanneer er vissen inzitten, is een slechte waterkwaliteit nefast. Ze sterven immers in te zuur water.

Met de weggehaalde bladeren kun je eventueel nog bladcompost maken. Je kunt ze in een compostvat of op de composthoop gooien. Geen compost? Dan kun je ze kwijt in de GFT-zak.

 

Hier mag je afgevallen bladeren laten liggen

  • Tussen de planten in de border kun je gerust wat van het bladafval strooien. Een laagje bladeren (niet te dik, zo’n 10 centimeter) maak het onkruid moeilijker en het vormt een goede isolatie tijdens de koude wintermaanden. Zo krijgt vorst minder vrij spel en worden de wortels van (meerjarige) planten beter beschermd. En wanneer het blad vergaat, zorgt het voor een natuurlijke bemesting en een vruchtbare bodem.
  • Ook onder bomen en struiken kun je een laagje bladeren laten liggen.
  • Wil je de egels een handje helpen? Laat dan in een hoek van de tuin een hoopje bladeren liggen. Zo kunnen ze zich erin nestelen en schuilen tegen de koude.