Hoe bestrijd je de geur van kattenurine?

Katten, meestal zijn ze speels, schattig, knuffelachtig en lief. Af en toe een beetje ondeugend, maar je hebt er een wel een geanimeerde huisgenoot aan. Maar o wee als ze hun plasje doen ergens in huis. Hoe raak je verlost van de indringende geur van kattenurine?

 

Het wordt guurder buiten en dat merk je meteen aan je kat. Ze zit opmerkelijk meer binnen. En dan kan het al eens gebeuren: je snorhaarvriend verliest de weg naar de kattenbak. De geur leidt je meteen naar de plek des onheils. Snel aan de slag, want dat indringende luchtje ben je liever kwijt dan rijk.

 

Natriumbicarbonaat

Dep eerst al het vocht op. Maak dan een sopje met Biotex en natriumbicarbonaat of ontvlekker en ga ermee over de plek waar de kat het plasje achterliet. Misschien zul je het wel een paar keer moeten herhalen. Spoel nadien alles na met zacht water en azijn.

 

Ai, het tapijt

Wat als de kat een ongelukje heeft gehad op het tapijt? Oh nee … nòg minder aangenaam dan op het parket of de tegelvloer. Niet treuzelen! Dep de plek kattenurine meteen met (keuken)papier of een oude handdoek. Wrijf of dep dan met witte azijn of een biologisch wasmiddel met enzymen. Die breken de bestanddelen van de urine helemaal af en gaan het vieze geurtje tegen.

 

Vermijd een stinkende kattenbak

Gelukkig kun je erop rekenen dat je kat in de meeste gevallen op haar ‘eigen toilet’ gaat. Regel nummer 1 als je een kattenbak in huis hebt: ververs hem regelmatig, zodat hij niet te fel gaat ruiken. Om een vieze geur tegen te gaan, kun je ook een beetje baksoda bij de vulling voegen. En het helpt ook om dagelijks de ontlasting met een schepje uit de bak te halen.