Hmm, dat zal smaken tijdens de werklunch: een kom van de verse soep die je dit weekend hebt bereid. Hop, het potje uit de koelkast en opwarmen maar. Alleen, dat lastige kleurrandje lijk je nadien niet meteen uit het plastic potje te krijgen … Gelukkig bestaat er een middeltje.
Je kent dat. Een restje tomatensoep bewaard in een plastic potje en iedereen weet achteraf precies wat erin heeft gezeten. Vijf maal laten draaien in de vaatwasser, herhaalde pogingen om het er handmatig af te schuren met een sponsje. Allemaal tevergeefs. Geen nood, je krijgt het kleurrandje er weer uit.
Bicarbonaat to the rescue
Neem bicarbonaat (ook wel zuiveringszout of soda genoemd) van de plank en giet er een wat van in het potje. Dat alleen is natuurlijk niet genoeg. Voeg er een beetje warm water bij. En dan haal je een (harde) tandenborstel tevoorschijn – een oude welteverstaan – en schrobben maar. Even later ziet je potje er weer uit als nieuw.
Vind je dat je plastic potjes nog altijd zo’n geurtje dragen, ook al zijn ze proper gewassen? Ook dan is bicarbonaat je bondgenoot. Strooi wat van het poeder in het potje en laat het een dagje toe. Nadien goed uitspoelen en hop, het ruikt weer lekker fris.
Ga voor glas
De allerbeste manier om verkleuring te voorkomen? Verander van materiaal. Bewaar je restjes in niet in plastic, maar glazen potten. Dan hoef je helemaal niet meer te schrobben. Bovendien zul je ook geen last hebben van geurtjes die blijven hangen in de potjes.
Tip: zo bewaar je soep in de koelkast
Wordt het buiten grijzer en frisser? Ja, de tijd om soep op het vuur te zetten is aangebroken. Maar hoe lang kun je die vloeibare vitamientjes eigenlijk bewaren? In koele temperaturen – in de koelkast dus – blijft soep wel zo’n drie tot vier dagen goed. Heel belangrijk: laat het afkoelen niet te lang duren. Om de tijd in te korten, kun je een grote hoeveelheid alvast in kleinere porties verdelen.