Sta jij ook altijd een halfuur te k(n)iezen naast het rek met die verschillende wasmiddelen? Of heb jij je vaste waarde? Is vloeibaar wasmiddel beter dan een middel in poedervorm? En is wasverzachter absoluut nodig? Een rondje vraag en antwoord over wasmiddelen.
Waspoeder
Waspoeder is vooral een aanrader bij plantaardige vlekken. Bovendien zou het de wasmachine ook beschermen tegen schimmel, omdat er percarbonaat inzit, dat de groei van schimmels tegengaat. Opgelet: deze stof is zit enkel in waspoeder voor witte was.
Wat dan weer in het nadeel spreekt van waspoeder is dat het soms voor witte vlekken kan zorgen op je kleren – vooral als je wast op lage temperatuur – en dat het ook wel eens kan achterblijven in het bakje van de machine. Poeder zou ook meer kalkaanslag veroorzaken.
Vloeibaar wasmiddel
Een vloeibaar wasmiddel is bijzonder gebruiksvriendelijk. Doseren wordt kinderspel. Het middel lost ook beter op in water, dus je zal geen resten bespeuren op je propere wasgoed. En het is een goeie keuze als je wast op een lage temperatuur. Contra? Vloeibaar wasmiddel valt duurder uit, vooral omdat je makkelijk te veel gaat gebruiken.
Welk van de 2?
Eigenlijk is het ene niet speciaal beter dan het andere. Wissel zo nu en dan eens af, dat is goed voor je wasmachine. Wat vooral belangrijk is: gebruik de juiste dosis wasmiddel. Op de verpakking vind je die zeker terug. Enkel voor witte was is waspoeder merkelijk beter. In die vorm blijft het bleekmiddel stabieler.
Wascapules
Tegenwoordig kan je naast waspoeder en vloeibaar wasmiddel ook voor wascapsules kiezen. Die zijn enorm efficiënt – ze zijn het meest geconcentreerd en bevatten meer actieve bestanddelen. Ze zijn makkelijk in gebruik en handig verpakt. Maar daar staat tegenover dat zulke waspods ‘agressiever’ zijn voor je kleding. De kleuren vervagen daardoor sneller. En ze zijn niet bruikbaar onder 30 °C.
Voor elke was een middel
Regel nummer 1 als je de was doet? Sorteer, sorteer, sorteer. En gebruik voor elk (kleur)hoopje het juiste wasmiddel.
- Witwasmiddel. De naam zegt het zelf: het is bedoeld voor je witte was. Was er nooit je gekleurde was mee, want er zitten bleekmiddelen in! Je fleurige kleren worden er fletser door.
- Universeel wasmiddel. Ook dit middel bevat bleekmiddelen. Dus enkel houden voor witte en lichtgekleurde kleren.
- Bontwasmiddel. Dat bevat normaal geen bleekmiddelen. Je bondgenoot voor gekleurde was.
- Wasmiddel voor donkere was. Dat bevat bestanddelen die kleurstoffen fixeren. De kleur blijft dus goed behouden, maar spijtig genoeg is zo’n middel niet altijd even doeltreffend in de strijd tegen vlekken.
- Wasmiddel voor wol en zijde. Delicate stoffen behandel je met de grootste zorg en dus met een apart wasmiddel. Zorg ervoor dat je altijd op lage temperatuur wast.
Wasverzachter of niet?
Klopt, van wasverzachter gaat je was heerlijk van ruiken en hij voelt lekker zacht aan. Maar gebruik het nooit voor natuurlijke materialen, zoals linnen, zijde, wol en katoen. En eigenlijk is wasverzachter heus niet (altijd) nodig. Meer nog, het is zelfs slecht voor de meeste van je kleren en je wasmachine. Om nog maar te zwijgen van de impact op je portemonnee en het milieu! Gebruik het sowieso niet voor delicate was, handdoeken (die verliezen hun absorberend vermogen), kleren die je in de droogkast stopt, ski- of outdoorkleding. Voor linnen of hemden kan je een klein scheutje toevoegen.
Of nog beter: gebruik een natuurlijke wasverzachter, azijn. Giet gewoon een half kopje in het bakje voor de wasverzachter. Je kleren zullen niet naar azijn ruiken, geen paniek. Bovendien is azijn ook een prima fixeermiddel én ontkalker. En het breekt restanten wasmiddel af, wat niet onbelangrijk is voor mensen met een allergie. Niet 2, maar 4 vliegen in 1 klap!
Denk aan het milieu
Kies zoveel mogelijk voor een ecologisch middel. Probeer wel niet om de haverklap de wasmachine te laten werken. Was je kleren pas als ze echt vuil zijn. Was zoveel mogelijk op lage temperatuur. Maar was zéker 1 keer per maand op de hoogste temperatuur, om vetluis of zeepluis te voorkomen. En gebruik zeker niet te veel wasmiddel. Dat is zeker zo slecht als te weinig.