Daarom zet je olijfolie beter niet naast het fornuis

Olijfolie is bijna onmisbaar in de keuken. Waar bewaar jij de fles? Op het aanrecht, naast het fornuis? Of in de kast er net boven? Je bent niet alleen. Maar … eigenlijk zet je olijfolie beter níét dicht bij het fornuis.

 

Natuurlijk wil je alles zo snel mogelijk binnen handbereik als je aan het koken bent. Ook voor de olijfolie strek je liefst gewoon je arm en … hebbes. Maar olijfolie naast het fornuis of in de buurt van de oven zetten, is eigenlijk het slechtste wat je kan doen.

 

Smaak en houdbaarheid verandert

De reden? Als je de olie op een warme plek bewaart, verandert de smaak – vooral van de ‘extra vierge’-variant. De olijfolie wordt aardser en kan naar noten of zelfs azijn gaan smaken. Liever niet, toch? Bovendien heeft warmte ook een invloed op de houdbaarheid. Een fles die je opent en op een warme plaats zet, blijft volgens kenners maar zo’n 6 maanden goed.

 

Donkere kast

In de koelkast hoort olijfolie nu ook weer niet thuis. Je zet ze het best op een donkere plek, bij een temperatuur tussen 14 en 18 °C. In een donkere kast bijvoorbeeld, gewoon ver genoeg van het fornuis. Geen donkere plek in de buurt? Verpak de fles dan in aluminiumfolie. Sluit de fles na gebruik altijd goed, zodat er zo weinig mogelijk zuurstof aan de olie kan.

 

Als je olijfolie op een goede manier bewaart, kan een fles ongeveer 1 jaar meegaan.

 

Niet overgieten

Een fles met een hoog designgehalte oogt misschien wel hip en maakt je keuken instagramwaardig, maar olijfolie erin overgieten, is eigenlijk geen goed idee. Die donkere, groene kleur van de originele fles heeft wel degelijk een reden. Ze is zo gemaakt om zoveel mogelijk licht weg te houden.

 

Hoe herken je goede olijfolie?

In de supermarkt staren tientallen flessen olijfolie je aan. Welke is nu de beste? Enkele tips om er fles van goede kwaliteit uit te kiezen.

  • Reflex nummer 1: check het etiket. De zuiverste olie heeft een dk-nummer tussen 0,01 en 0,05. Dat nummer duidt op het gehalte aan vrije vetzuren. Alles onder 0,08 mag ‘extra vierge’ genoemd worden. Onthoud: hoe lager, hoe beter.
  • Kies voor ‘extra vierge’ (of ‘vierge’). Die olie bevat de meeste antioxidanten en gezonde voedingsstoffen, en is het resultaat van eerste persing. Ze heeft ook de laagste zuurtegraad. Hoe lager het vetzuurpercentage, hoe beter de kwaliteit en smaak.
  • Koop geen olijfolie in een transparante (plastic) fles! Ga voor een donkere glazen of blikken fles.
  • Ook de prijs is een graadmeter. Wil je olie van goede kwaliteit, dan moet je daar zeker 8 euro per liter voor neertellen. Heel wat mensen geven makkelijker 10 euro uit aan een fles wijn dan aan een fles olijfolie, terwijl je van die laatste zoveel meer en langer plezier hebt!