Kruiden kweken? Zo doe je het

Kruiden kweken is vrij simpel. Vergeet dus die potjes of voorverpakte kruiden uit de supermarkt. Met enkele eenvoudige tuinklusjes heb je zo de lekkerste kruiden voor een smakelijke maaltijd.

 

Kruiden kweken? Dat hoeft niet moeilijk te zijn. Vul de bloembak bij het raam eens niet met geraniums of petunia’s, maar wel met kruiden. Planten in een schaal of pot kan natuurlijk ook.

 

Waar koop je kruidenplantjes?

Plantjes uit een tuin- of plantencentrum zijn beter dan die uit de supermarkt. Ze zijn gekweekt voor een lang leven in je tuin. De kruiden in de groenteafdeling van de winkel zijn bedoeld om snel te gebruiken.

 

Kruiden planten of zaaien?

Sommige kruiden zaai je, ander koop je in de vorm van een plantje of struikje.

  • Zaaien

Koriander, peterselie en kervel zaai je. Ze weigeren namelijk opnieuw te groeien eens ze volledig werden kaalgeknipt. Met een pakje zaad zaai je makkelijk 10 potjes.

Zaai deze kruiden in potjes met een doorsnede van ongeveer 15 cm. Doe het telkens opnieuw om de 3 weken. Zo heb je altijd een nieuw potje klaar als het vorige leeg is.

 

  • Planten

Tijm, salie, rozemarijn en lavendel koop je als een struikje. Die steken ook tijdens de winter met takjes boven de grond.

Bieslook, munt, citroenmelisse, bergamot … zijn vaste planten. Ze sterven af in de winter, maar hun wortels blijven onder de grond wel leven. In het voorjaar groeien ze weer.

Basilicum, kervel, peterselie, koriander … zijn eenjarigen.

 

Deze kruiden in de vorm van een plantje doen er vrij lang over om tot een knipbaar exemplaar uit te groeien. Plant ze in een grotere pot dan degene waarin je ze kocht in het tuincentrum. Vul aan met potgrond voor mediterrane planten. Zet ze op een zonnig plekje. Organische meststof hoef je ze niet te geven.

 

Kruiden per thema

Heb je al gedacht aan themapotten? Heel handig om alle nodige kruiden voor een bepaald gerecht meteen samen te hebben.

  • Voor vis: combineer dille, peterselie en kervel.
  • Voor desserten: combineer dropkruid, basilicum en stevia.
  • Voor de barbecue: zet salie, rozemarijn en tijm samen, eventueel ook nog lavendel en dragon.
  • Voor cocktails en mocktails: munt, komkommerkruid, citroentijm of citroengras mogen samen.
  • Voor thee en limonade: combineer citroenmelisse, kamille en opnieuw munt. Voor een extra lekkere smaak: ga voor meer dan gewone munt. Je vindt soorten die smaken naar appel, banaan, limoen, sinaasappel.

 

Vuile nagels voorkomen?

Van kruiden planten en wroeten in de potgrond krijg je weleens vuile handen. Die maak je makkelijk weer schoon. Lastiger is het als het vuil onder je nagels kruipt. Een gouden tip: klauw je nagels in een stuk zeep voor je gaat tuinieren. Zo kan het vuil er niet meer onder kruipen.

Aarde, zeker natte aarde, kan ook lastige vlekken geven. Maar ook daar weet Tante Kaat raad mee! Haal alvast boven: de ontvlekker.

 

Lees ook …