Je kleerkast opruimen, een taakje dat je zo nu en dan plant. Maar hoe begin je eraan? En wat met een muf ruikende kast? Daar hebben we enkele tips voor!
Je kleerkast opruimen: maak 2 kleerkasten
Klaar op voor project ‘je kleerkast opruimen’? Creëer 2 kleerkasten: eentje met lente- en zomerspullen en eentje met kledij voor herfst en winter. Een aanrader als je er de ruimte voor hebt, want zo bewaar je makkelijk het overzicht.
Eens de lente of de herfst in het land is, dan verhuis je je kleren naar de kast die het dichtst bij de deur staat en dus het best binnen handbereik is. Het lijkt misschien een beetje overbodig, maar tijdens de seizoenswitch ruim je je kleerkasten op en weet je precies welke stukken je echt nog moet kopen voor het seizoen dat eraan komt.
Extra tip: bewaar je wollen en gebreide truien het best horizontaal in je kast. Aan een kleerhanger gaan ze uitzakken en verliezen ze hun model.
Je kleerkast opruimen: doe het in stappen
- Haal alles uit de kast …
… en oordeel of je de kledij al dan niet vaak hebt gedragen. Sorteer dus op dingen die je vaak draagt, die je het voorbije seizoen niet of weinig hebt gedragen of waar je niet meer in past. Meestal heb je ook een stapeltje ontdekkingen. Ja, je ontdekt altijd verborgen schatten in je kleerkast!
- Sorteer per soort
Leg alle broeken samen, alle T-shirts, alle jurkjes … Bij T-shirts kan je nog onderverdelen in lange mouwen, korte mouwen, zonder mouwen. Vouw alle kledij die je in de kast kan stapelen netjes op en geef een extra strijkbeurt aan de stukken die wat gekreukt zijn.
- Tijd om afscheid te nemen
Opruimgoeroe Marie Kondo zweert erbij: stel je bij elk kledingstuk de vraag of het je gelukkig maakt. Dus eerlijk, de jeans waarin je niet meer zo goed past of waarvan de knop bijna niet meer dicht kan, die zorgt alleen voor frustratie. Op de stapel ‘afscheid nemen’!
Ook kapotte kledij en miskopen mogen daarheen. Twijfelgevallen leg je apart en je beslist enkele maanden later of je er al dan niet definitief afscheid van neemt.
- Leg alles netjes geordend terug
Nadat alles gesorteerd is, de overbodige dingen eruit gehaald zijn en alles netjes gestreken is, vul je opnieuw de kast.
- Orden bijvoorbeeld op basis van functie: dagelijkse outfits, vrijetijdskleding, feestkledij, sportspullen …
- Of legt soort per soort: broeken bij el- kaar en doe dit ook voor jurken, rokken, T-shirts, pulls, ondergoed, sokken …
- Opbergsystemen of ladeverdelers zijn top: je spullen slingeren niet zomaar in een lade, ze zijn netjes onderverdeeld. Zet bijvoorbeeld op de bodem van je kast mandjes in zeegras voor nylonkousjes en sjaals. En een praktische ladeverdeler voor ondergoed is ook een aanrader.
- Inventariseer
Heb je je kast(en) opgeruimd en geswitcht, maak dan een lijstje met de spullen die je voor het komende seizoen nog nodig hebt.
- Een tweede leven voor de kledij waarvan jij afscheid neemt
Hoog tijd om komaf te maken met de spullen die weg mogen. Tweedehands merkkledij kan je zeker kwijt in een tweedehandswinkel. Of je bied je duurdere en andere, niet-kapotte kledij aan op online verkoopsites.
Zo ruiken je muffe kleren weer fris
Bij het oprommelen achteraan in de kast een trui herontdekt? Leuk hé, zulke (onverwachte) vondsten! Alleen kunnen die kledingstukken nogal muf ruiken. Dat is gelukkig te verhelpen:
- Was de kleren in de machine en voeg een kopje azijn De geur zou verdwenen moeten zijn. Een druppeltje etherische olie in de wasmachine kan ook helpen.
- Wist je dat wodka geur kan wegnemen? Meng wat water met wodka in een spuitfles en verstuif het op de kleren. Wel opletten met delicate stoffen, zoals satijn, leer en zijde.
- Als je kleren opbergt, bijvoorbeeld wanneer je je winterkledij voor een paar maanden weglegt, schep dan wat soda (ook wel bicarbonaatbonaat genoemd) in een linnen doek. Knoop de doek dicht en stop hem mee in de doos of kast. Good old lavendelzakjes werken uiteraard ook.
- En de meest gemakkelijke: hang kleding op een mistige dag
Extra tip: Als je kleren opbergt, stop dan een laurierblad in elke zak. Dit houdt ongedierte (onder andere motten) tegen!
En een muffe geur uit je kast halen? Ook daar weten we raad mee!
Geen zin om te strijken?
Vind je strijken maar een vervelend karwei? Tja, je bent zeker niet alleen. Dan is er een tip die je zal interesseren.
Gooi gekreukte kledingstukken in de droogkast samen met een viertal ijsblokjes – ja, wat je normaal in je cocktailglas doet. Laat ze een kwartiertje drogen op de hoogste stand. De blokjes smelten, waardoor er stoom ontstaat die de kreuken uit de kleren haalt.
Alsjeblieft: bye bye strijkijzer! Opgelet: dit trucje werkt enkel met een paar kledingstukken per keer, niet met een volgestouwde trommel.
Extra strijktips:
- Geef je strijkijzer regelmatig een ontkalkingskuur. Vul het toestel met water en citroenzuur en laat het een paar minuten rechtopstaand stomen. Gebruik liever geen azijn om te ontkalken. Azijn werkt in op siliconen en dat materiaal zit aan de binnenkant van het strijkijzer.
- Hang fel gekreukte of lastig te strijken kledingstukken op in de badkamer wanneer je een warme douche Tadaa! Door de stoom verdwijnen de kreuken en wordt het strijken eenvoudiger.
- Gekreukte kleren kan je ook opnieuw wat vochtig maken en er nadien voorzichtig over gaan met de haardroger (op de laagste stand).
- Opgelet met prints op T-shirts of truien. Zet er nooit rechtstreeks je strijkijzer op, want dan riskeer je dat de tekening eraan blijft kleven. Draai het kledingstuk binnenstebuiten of leg een handdoek op de print als je strijkt.
- Lakens en kussenslopen, pffff, zo’n karwei om ze te strijken. Vouw ze tot langwerpige pakjes en leg ze onder je matras of onder de kussens van de zetel. Je lichaamsgewicht doet de strijk.
Lees ook …
- hoe je het best je zomerkleren opbergt.
- hoe je een jeans in prima staat houdt.
- of je nieuwe kleren moet wassen voor je ze aantrekt.
- hoe een plan je thuis helpt opruimen.