De wasmachines die nu gemaakt worden, verbruiken véél minder water dan de wasmachines die je vroeger had. Dit is allemaal goed voor het milieu maar dit heeft soms wel vetluis als gevolg.
Minder water, lagere temperaturen en vuile was gaan gewoon niet zo goed samen. Restanten wasmiddel blijven in de trommel achter en na verloop van tijd treedt Vetluis op. Dit heeft niks te maken met diertjes hoor, maar deze vettige substantie kleeft vooral aan dikke, absorberende stoffen zoals jeans en badhanddoeken. Hierdoor stinkt je was zelfs na de wasbeurt.
Om dit probleem, bacterie en schimmelgroei tegen te gaan, moet je minstens 1 keer per maand je wasmachine eens grondig schoonmaken. Als je was of machine slecht ruikt kan je dus beter eens een was zonder wasgoed draaien.
Doe een halve zak soda kristallen in je wastrommel en giet er vervolgens een liter kokend water over. Zet vervolgens je wasmachine op kookwas en laat het draaien. Check daarna of je wasmachine nog een geurtje heeft. Normaal is je probleem nu opgelost.
Om deze klacht in de toekomst te vermijden moet je minstens één keer per maand een ‘kookwas’ draaien en als het kan: ‘extra water’ inschakelen. Gebruik nooit meer wasmiddel dan aangegeven en laad de trommel niet te vol. Als je hand op zijn kant met open vingers tussen de trommel en het (losse) wasgoed kan is de machine niet overvol.
Droog altijd de plooi van de deurrubber na het wassen, daar blijft namelijk altijd water in staan en laat de deur op een kier staan tot de volgende wasbeurt. Spoel ook het bakje uit waar je wasverzachter en wasmiddel in doet. Daar blijven ook altijd resten over. Laat dit ook even openstaan zodat het kan uitdrogen.
Wasverzachter heeft alleen zin om synthetische materialen anti statisch te maken. Gebruik wasverzachter niet voor katoen, zijde en wol. Het legt een laagje om de vezels, waardoor het absorberend vermogen vermindert.
Gouden tip: Zorg ervoor dat je wasgoed zo snel mogelijk droogt na het wassen dan hebben vieze geurtjes geen kans om in je kleren te kruipen.