Als de zomer er goed doorkomt, kunnen de temperaturen ook in ons land nogal de hoogte inschieten. En dan wordt het vaak in huis net iets té gezellig warm. Maar je kan je huis koel houden. Jep, zonder aicro.
Huis koel houden én aan het milieu denken
De aarde warmt op. En dat merken we aan onze zomers. De laatste jaren zijn ze heel wat warmer. Je huis koel houden zonder airco wordt een huzarenstukje. Toch zijn er milieuvriendelijke oplossingen waarmee je het hoofd én het huis koel houdt.
- Verlucht op een slimme manier
Al gehoord van night cooling? Dit principe, dat tegenwoordig in grote kantoorgebouwen wordt toegepast, houdt in dat je de ramen sluit wanneer de zon schijnt. Zo kan er geen warme lucht binnendringen. Na zonsondergang open je ze weer om de ruimte af te koelen met frisse nachtlucht. Probeer het thuis! En laat het gerust een beetje tochten van boven tot beneden door een kelderraampje, enkele deuren en een zolderraam open te zetten. Zo voorzie je de hele woning van verse, koele lucht.
- Houd de zon buiten
Sluit rolluiken en gordijnen. Een simpele en alom bekende tip, maar zeer efficiënt. Isolatie is natuurlijk ook belangrijk. Heb je geen luiken of niet de middelen om de isolatie te plaatsen of te vernieuwen? Geen probleem, er zijn ook zelfklevende warmtewerende folies voor ramen en ruiten. Laat je goed voorlichten, het scheelt zo 5°C.
- Koude kunstjes in de keuken
Laat toestellen die warmte afgeven, zoals je fornuis en de oven, links liggen. Eet wat vaker een slaatje of een koud gerecht. Toch zin in een heerlijk warme maaltijd, steek dan bijvoorbeeld buiten gezellig de barbecue aan.
- Slaap met frisse lakens
Heb je het nog altijd te warm om te slapen? Leg je lakens, maar wellicht nog beter je kussen/sloop vóór het slapen gaan in een zak in de diepvries om ze af te koelen. Je kan ook een emmer koud water naast het bed houden om je voeten even onder te dompelen als je het te warm hebt.
- Extra tip: een ventilator met een bevroren fles water ervoor OF erachter geeft al heel snel extra koele lucht.
Koele slaapkamer
Wist je dat je – ook ’s winters – eigenlijk het best slaapt in een niet-verwarmde slaapkamer? Als het kwik buiten rond het nulpunt schommelt, zit je liefst warm en knus binnen. Maar in de slaapkamer mag het gerust wat kouder zijn. Je slaapt slechter en korter als het er te warm is.
Met de verwarming opengedraaid wordt de lucht droger en dat kan leiden tot benauwdheid en hoestbuien. Je lichaam moet bovendien afkoelen voor je in slaap valt. Het helpt je alvast wat: als je moe bent, daalt je lichaamstemperatuur door de aanmaak van het hormoon melatonine. Dan moet jij het natuurlijk niet tropisch warm maken. Een goede luchtvochtigheid is het belangrijkste in de slaapkamer. En de ideale temperatuur voor een gezonde, rustige nacht zou rond de 18°C liggen.
Extra tips voor een hygiënische slaapkamer en een goede nachtrust? Hebben we!
Lees ook …
- hoe je water kan besparen in huis.
- welke schoonmaakproducten je zelf kan maken.
- hoe je slim (en goedkoper) boodschappen doet.
- hoe je geld bespaart bij het schoonmaken.