Een boeketje bloemen brengt altijd kleur en extra geluk in huis. Zeker wanneer het buiten grijzer begint te worden, is wat nazomerse fleurigheid welkom. Maar een mooie bos bloemen verdient natuurlijk ook een propere vaas. Een aanslaglaagje, neen bedankt!
Als je na een paar dagen je bloemen ververst of ze uiteindelijk wegneemt, dan merk je het soms. In de vaas blijft een laagje vuiligheid of kalk achter. De schuldigen? Het voedingsmiddel dat je bij het water hebt gevoegd en/of de bloemen en takken zelf, die wat schimmel en vieze restjes achterlaten. Het antwoord is heel simpel: kuis je vaas altijd grondig voor je ze wegzet of opnieuw gebruikt.
Chloor
Vul de vaas met warm water en voeg een druppeltje chloor toe – voorzichtig, want chloor is een sterk product. Laat alles maar goed weken. Daarna kun je met de afwasborstel aan de slag. Uitspoelen en afdrogen, en je vaas schittert opnieuw.
Azijn
Liever niet in de weer met chloor? Dan kun je ook dat ook vervangen door een scheutje azijn. Laat de vaas met het azijnmengel maar een nachtje staan en de volgende dag kun je gemakkelijk alle vuiligheid verwijderen.
Bruistablet
Bruistabletten, zoals reinigingstabletten voor een kunstgebit bijvoorbeeld, zijn echte manusjes-van-alles. Je kunt ze dus ook gebruiken om een vaas weer proper te krijgen. Water erin, plop, een tabletje erbij en een nachtje laten weken. De volgende ochtend wacht je een schone vaas.
Bicarbonaat
Je kunt je vaas vullen met warm water en er een beetje bicarbonaat of sodazout aan toevoegen. Dat wordt een natuurlijk schuurmiddeltje. Nadien wel goed uitspoelen met water.
Tip: hoe vaak ververs je het water in een vaas?
Dat je boeket het niet trekt met één geut water, weet je wel. Maar hoe vaak moet je het water nu aanvullen? Of moet je het compleet verversen? Eigenlijk ververs je best het water om de twee dagen … volledig. Je kunt van dat moment ook gebruik maken om de stengels van de bloemen wat bij te knippen. Waarom het water volledig vervangen? Zo ga je onaangename geurtjes en troebel water tegen.