September, klaar voor een nieuw schooljaar. Eentje vol prachtige tekeningen met viltstiften. Of schriftjes volgeoefend met letters, woorden en cijfers. Maar wat als de inkt waarmee je mini-me aan de slag ging, ook zijn sporen heeft nagelaten op de kledij? Gelukkig bestaan er enkele middeltjes om inktvlekken te lijf te gaan.
Grijp vooral snel in. De algemene regel: behandel de stof met melk en laat het enkele uren intrekken. Daarna was je het kledingstuk met een fijnwasmiddel. Is de vlek nog niet helemaal verdwenen, dan kun je er wat citroensap op doen. Dat laat je ook enkele uren zijn werk doen, voor je je kledij weer een rondje laat draaien in de wasmachine.
Verschillende inkt, verschillend middeltje
Onthoud dat niet alle soorten inkt hetzelfde zijn. Je zult eigenlijk voor elke soort een verschillende manier van aanpak moeten voorzien. Even op een rijtje:
- Fight fire with fire. Vlekken van alcoholstift behandel je best met … alcohol. Zo verdun je de vlek totdat er geen kleurstof meer over is. En dan stop je alles in de wasmachine.
- Een vlek van viltstiften of gewone vulpeninkt? Laat de vlek een nachtje weken in karne- of gewone melk. Bleekwater, ontvlekker, zuurstofwater en bicar hebben ook een blekend effect, maar je kunt ze enkel gebruiken op witte katoenen stoffen. Kleurstofresten kun je trouwens altijd ook deppen met brandspiritus (voor donkere stoffen) of citroensap en alcohol (voor lichte stoffen). En de wasmachine doet het laatste werk.
- Kopieerinkt zuig je zoveel mogelijk weg. Strooi er dan zout of talkpoeder op, zodat de inkt in het poeder trekt. Daarna kun je water met ammoniak of een mengsel van ether en alcohol gebruiken. Vervolgens gooi je het kledingstuk in de machine.
- Andere inktsoorten, zoals bijvoorbeeld stempelinkt, kun je deppen met een mengsel van ether en alcohol of met zuringzout. En ook hier stop je alles op het einde in de wasmachine.
- Oh nee, drukinkt op je kledij … Hoe je de vlek aanpakt, hangt af van de soort drukinkt. Is de inkt oplosbaar in water, dan kun je de stof gewoon wassen. Is de drukinkt oplosbaar in alcohol, dan ga je voor brandspiritus (op donkere stoffen) of een andere alcohol. Nog niet alles weg? Neem dan je toevlucht tot wasbenzine of aceton.
En wat met balpenvlekken?
Je peuter is de potloden beu en besluit aan het werk te gaan met een balpen. Spijtig genoeg belandt de punt van de pen niet altijd op papier. Of je bent zelf wat te enthousiast te werk gegaan aan je bureau. Geen paniek, er bestaan middeltjes om die vervelende vlekken balpenvlekken weg te krijgen. Een propere snoet of handen, dat is zo gepiept met babyolie. Vlekken op kleding behandel je best met brandspiritus. Wat ook kan: je legt een stuk keukenpapier onder de vlek en verwijdert die met een mengsel van één deel ether en drie delen alcohol.