De ene zegt dat je ze niet koel moet zetten, de andere beweert bij hoog en laag dat je ze in koelkast moet leggen. Hoe kan je eieren het best bewaren? Hoe lang blijft een ei goed? En hoe weet je dat het vers is?
In de koelkast
Schrijf het maar op: eieren bewaar je in de koelkast, op 4 °C. De reden? In een ei dat koel wordt bewaard, kunnen bacteriën bijna niet groeien. Met andere woorden, minder kans op slecht worden of voedselinfectie. Een eitje dat je op kamertemperatuur bewaart, verliest meer van z’n versheid dan eentje dat je in de koelkast zet.
Hoe komt het dan dat eieren in de winkel gewoon in de rekken staan en niet in het koelvak? Daar geeft het FAVV (Federaal agentschap voor de veiligheid van de voedselketen) een antwoord op: om temperatuurschommelingen te vermijden. Die kunnen namelijk zorgen voor condens op de eierschaal, waardoor bacteriën zich makkelijk kunnen ontwikkelen.
Hoelang kan je eieren bewaren?
Ben je net eitjes gaan rapen in je kippenren? Je hoeft je niet meteen de volgende ochtend op te eten. Een rauw ei is ongeveer vier weken (28 dagen) houdbaar in de koelkast vanaf de legdatum. Heb je eieren gekocht in de winkel, dan kan je kijken naar de THT-datum (tenminste houdbaar tot). Tip: schrijf met potlood de legdatum op een ei. Gebruik geen stift, want die kan de bacteriewerende laag van de schaal aantasten.
Haal een ei ook altijd zo snel mogelijk weg bij de kip. Als je het te lang laat liggen, wordt de hen broeds en dan is lastiger om het te pakken te krijgen. Het ligt trouwens in haar natuur om het ei warm te houden en dat verhoogt het risico op bacteriën. Hoe korter het ei in het nest ligt, hoe langer het houdbaar blijft.
Een gekookt eitje kan je een dikke week bewaren in de koelkast. Een opengebroken rauw ei (dooier en het wit samen of gescheiden) laat je niet langer dan twee dagen liggen.
Hoe test je of een ei vers is?
Er zijn een aantal trucjes om te controleren of een ei nog vers is.
- Drijftest: leg het ei in een liter water en voeg zo’n 80-100 gram zout toe. Een vers ei zakt meteen naar de bodem. Als het drijft, is het niet meer vers. En hoe meer de bolle kant boven komt liggen, hoe ouder het ei.
- Schudtest: schud het ei zachtjes. Hoor je (bijna) niets, dan is het vers. Als het ei oud is, dan hoor je het wat klotsen.
- Roltest: laat het ei rollen. Is het ei vers, dan zit de dooier niet mooi in het midden en zal het een beetje waggelen tijdens het rollen. Als het ei oud is, zit de dooier wel in het midden en zal het lang en stabiel rollen.
- Breektest: breek het ei in een diep bord. Een vers ei toont een ronde, stevige dooier en het eiwit is doorzichtig en gelatineachtig. Is het ei al oud, dan is het eiwit eerder waterig en de dooier plat.
Extra bewaartips
- Bewaar eieren met de puntige kant naar beneden gedraaid. Waarom? Zo blijft de dooier langer centraal hangen.
- Vuile eitjes veeg je het best proper met een stukje papier of een droge doek. Ze wassen is geen goed idee, want dan wrijf je het beschermlaagje weg en dan krijgen bacteriën meer kans om toe te slaan. En salmonella haal je liever niet in huis …
- Laat eieren altijd in een (kartonnen) doosje zitten, of stop de zelf geraapte eitjes erin. Zo voorkom je condens.
- Leg eieren niet in de buurt van sterk ruikende voedingswaren, zoals vis. Ze nemen heel snel geuren op, omdat de schaal zo doorlaatbaar is.
Vlekken gemaakt?
Is er eigeel terecht gekomen op je kleren? Geen nood, je krijgt de vlekken weg met deze tip.