Je huis opruimen, het is zo’n taakje dat je al eens voor je uit durft te schuiven. Lenteschoonmaak organiseren dan maar? Dat kan, maar voor een overzichtelijk en proper huis hoef je niet zo lang te wachten. Tante Kaat legt je uit hoe je alles van boven tot onder structureert.
Je huis opruimen gaat niet vanzelf. Maar met een gerichte inspanning hier en de juiste methode daar staat de boel snel aan de kant. Zo heb je een gezellige woning waar het fijn en zen leven is.
Je huis opruimen: maak een plan
- Stel je doel
Waarom ruim je op? Wat wil je bereiken? Bijvoorbeeld: ik wil van de extra kamer een overzichtelijk bureau maken.
- Verzamel
Raap bij elkaar wat je wil opruimen en een duidelijke plek wil geven. Spullen die rondslingeren in de keuken, maar die in het bureau thuishoren bijvoorbeeld.
- Categoriseer
Verdeel je spullen in groepen of categorieën. Zo kan je nadien alles wat samenhoort op de juiste plek leggen. Administratie kan in een map, bureaumateriaal in een schuif.
- Hak knopen door
… en gooi weg. Maak stapeltjes: houden, twijfelgeval, weggooien. Als laatste ga je kritisch door je twijfelstapel. Vergeet de kringwinkel niet!
- Organiseer
Alles wat mag blijven, geef je een plek. Opbergers zijn een ideale hulp.
Je huis opruimen met de 10 minuten-regel
Reserveer elke dag 10 tot 15 minuten – meer niet – om op te ruimen of spullen weer op hun plaats te leggen. In het begin is het misschien wat geforceerd, maar na een tijdje wordt het een automatisme. Voor je het weet ligt je huis er altijd picobello bij.
Enkele tips:
- Ruim ‘verzamelplekken’ van spullen op voor het slapengaan
De eettafel en het keukeneiland zijn uitgelezen plekken waar dingen blijven liggen. Ruim iedere avond op. Gooi weg wat weg kan en leg alles waar het hoort.
- Sorteer je was op voorhand
Zet aparte wasmanden in je wasruimte voor witte was, donkere was, bonte was, delicate was … Mand vol, laat meteen de machine draaien. En euh … vergeet die wasmachine zo nu en dan ook niet schoon te maken.
- Raam open … en het dekbed ook
Leg na het opstaan in de slaapkamer de kussens, knuffels, pyjama’s … op de juiste plaats. En leg het dekbed open. Hoe je donsdeken in goede staat houdt, leggen we ook graag uit.
Zet het raam open in de slaapkamer ’s morgens, ook als het buiten wat frisser is. Zo komt er maximaal verse lucht en zuurstof binnen. Pas deze regel toe: ramen open voor het ontbijt en na het ontbijt weer dicht. Zo slaap je ’s avonds rustig in een opgeruimde, verluchte kamer.
- Houd de badkamer proper
Iedereen frisgewassen en opgemaakt? Ruim de wastafel op. Berg spullen zoals make-up, scheermesjes … op in de kast.
Extra tip: plaats vochtige schoonmaakdoekjes in de badkamer om om snel de wastafel en -bak schoon te maken. Zo moet je bij de wekelijkse schoonmaak niet extra schrobben om zeep- en tandpastaresten weg te krijgen.
Een douche kan zo’n deugd doen. Blijf even staan nadat je kraan hebt toegedraaid. En trek het glas en de muur van je (inloop)douche af met een rubberen aftrekkertje. Zo houd je kalkaanslag binnen de perken. Extra tips om je douche kalkvrij te houden? Bekijk het filmpje.
- Recycleer meteen
Gooi afval meteen in de juiste vuilniszak of -bak: blikjes meteen bij PMD, oud papier in de juiste bak, glas in de bak voor de glasbol …
Lang leve de avondroutine
Je bent moe, je hebt zin om te niksen en die vaat ruim je morgen wel op … Even doorbijten, want ontwaken tussen de rommel is geen fijne start van de dag.
Berg kleine dingen op, zet de vaat in de vaatwasmachine, maak het aanrecht schoon, ruim de tafel af. Moet er de volgende dag een lunchpakket mee naar school of het werk? Als je dat de avond ervoor klaarmaakt, heb je ’s ochtends tijd voor een extra kop koffie!
Je huis opruimen … with a little help from my app
Onze wereld is digitaler dan ooit, dus waarom geen gebruik maken van technologische hulpmiddeltjes. Er bestaan handige apps om je huishouden op rolletjes te laten lopen.
Een greep uit onze favorieten:
- Vergeet geen enkele taak of boodschap met Remember the milk.
- Google Keep, je digitale post-it of notitieboekje. Everynote is er nog zo eentje.
- Afvalwijzer, om nooit te vergeten welke vuilniszak of -container je wanneer moet buitenzetten.
- Clean my house geeft alle huishoudelijke taakjes een plaats en je maakt er handige to dolijstjes mee voor je huishouden.