Wil je je kat verwennen met een lekkernij, dan is dit een makkelijk en lekker – zo merk ik toch aan de reactie van de kat – receptje voor kattensnoepjes. En nog wat hygiënetips voor voor het eetbakje erbovenop.
Kattensnoepjes maken
Ingrediënten voor ongeveer 35 kattensnoepjes:
- 150 g tarwebloem
- 1 blikje tonijn op waterbasis, uitgelekt (met zo min mogelijk, en zelfs liever geen, toegevoegd zout)
- 1 ei
- 1 el olijfolie
Verwarm de oven voor op 175°C. Zet de bakplaat alvast klaar met een bakpapier er overheen.
Mix alle ingrediënten. Maak er kleine balletjes van. Als het deeg te nat is, voeg je nog een beetje bloem toe.
Stop de kattensnoepjes voor ongeveer 25 min in de oven. En klaar! Eventjes laten afkoelen en dan mag poeslief komen proeven.
Dit mag je niet in het eetbakje van je kat leggen
Niet alle voedsel is geschikt voor dieren. Sommige dingen die jij met plezier naar binnen werkt, is onverteerbaar voor je huisdier. Hallo maag- en darmproblemen! Ander voedsel kan versplinteren of je dier zelfs vergiftigen. Deel dus niet zomaar jouw eten met je viervoeter.
Dit houd je zeker weg uit het etensbakje van je kat:
avocado, botjes, chocolade (!), druiven en rozijnen, gekruid of gemarineerd vlees (of vis), kool, peulvruchten, prei, rauwe aardappel, look en uien, tomaten, koemelk (liefst geen zuivelproducten in het algemeen), rauwe eieren, alcohol en cafeïne, gefrituurd en vet voedsel.
En wist je dat kattenvoer rechtstreeks uit de koelkast je dier darmstoornissen kan geven? Schenk wat heet water over het blikvoer en roer goed door. De voeding is meteen op temperatuur en smaakt beter.
Zo bewaar je dierenvoeding
Om je huisdier lekker eten te kunnen serveren, is het cruciaal dat je het op de juiste manier bewaart. Een goede vuistregel: bewaar brokken en ongeopend natvoer op kamertemperatuur en op een donkere, vochtvrije plek.
Het is geen goed idee om een voorraad op te slaan in de garage: de vochtigheid en temperatuur schommelen er te veel. Het eten onder de gootsteen zetten, is ook een risico – daar wordt het misschien nat.
- Open je een zak droogvoer, laat dan de resterende korrels in de originele verpakking Meestal is die hersluitbaar. Of je kan de zak sluiten met een clip of wasspeld. Een bijkomend voordeel: zo kan je altijd de voedingsrichtlijnen nalezen en heb je de houdbaarheidsdatum bij de hand.
- Geopend natvoer bewaar je het best in de koelkast, daar blijft het nog 3 tot 4 dagen na opening goed. Dek het wel af, zodat het niet uitdroogt en geen onaangename geurtjes verspreidt in de koelkast.
Hoe vaak maak je het eetbakje van je huisdier schoon?
Zijn de korreltjes van je kat op? Snel de zak bovenhalen en bijvullen. Dat kommetje was je de volgende keer wel af. Fout! Eet jij misschien van een vuil bord? Neen toch?
Eigenlijk zou je het eetbakje van viervoeter zeker 1 keer per dag moeten afwassen met warm water en zeep. Of stop het in de vaatwasmachine.
De reden? Dat bakje behoort tot de vieste plekken in huis en moet niet onderdoen voor zaken als de gootsteen, het keukensponsje, de afwasborstel en je tandenborstel als het gaat om bacteriën verzamelen.
Lees ook …
- hoe je de geur van kattenurine bestrijdt.
- wat je kan doen als je kat sproeit in huis.
- hoe je het proper houdt in huis met huisdieren.
- met welk trucje je dierenhaar makkelijk weghaalt.