Van je tuin wil je zo veel mogelijk genieten. Dus zit je liever niet uren op je knieën onkruid te wieden. Deze indringer kan je perfect bestrijden. En wel op een duurzame manier ook, zonder te grijpen naar milieuonvriendelijke pesticiden.
Voorkomen is de boodschap
Helemaal vrij blijven van onkruid, is waarschijnlijk niet mogelijk. Maar zo maak je het extra moeilijk voor het ongewilde gewas:
- Leg een laag bodembedekking (mulchlaag) onder de struiken en tussen je planten en bloemen. Het is een organisch dekentje (bijvoorbeeld gemaaid gras) dat onkruid minder de kans geeft om te schieten.
- Als bodembedekkende laag kan je ook bedekkende plantjes Eenmaal je ze geplant hebt, doen ze vanzelf hun werk.
- Wil je groene lijntjes tussen de tegels van je terras- of oprit vermijden? Borstel er dan geregeld wat zand tussen. Erg makkelijk en efficiënt. Leg je een nieuw terras aan? Plaats er dan een worteldoek onder, zodat het onkruid er niet meer door kan.
- Geef je gazon de juiste voeding: anti-onkruid- en anti-mosbemesting. Kalk strooien helpt ook. En laat het gras niet te hoog groeien. Geef je gazon tijdens de warme dagen een fris kort kopje (een centimeter of 3).
Als je dan toch moet genezen
Heeft het onkruid er zich toch door gewrongen? Korte metten mee maken.
- Een extra warme douche? Daar houdt onkruid niet van. Giet er een geut kokend water over, zodat de bladeren afsterven en minder snel terug groeien. Wel opletten dat je de goeie planten en bloemen errond niet mee overgiet.
- Een verdelger is ook een oplossing, maar dan wel een ecologische natuurlijk.
- En een alom beproefde methode: zelf de handen uit de mouwen steken en uittrekken. Het beste moment? Net na een regenbui, dan komen de wortels van het onkruid het makkelijkst mee.