Plan je een reis en vind je geen petsitter? Of wil je je huisdier niet achterlaten? Dan kan je bepaalde dieren meenemen op vakantie. Ga je op reis met je huisdier? Zorg dan dat je goed voorbereid bent en op de hoogte bent van de mogelijke regels die je moet naleven.
Op reis met je huisdier: op voorhand checken
Er geldt een Europese wetgeving voor honden, katten en fretten. Je dier moet een paspoort hebben, identificeerbaar zijn (chip of tattoo) en de vereiste vaccinaties gekregen hebben.
Kijk na welke gezondheidsregels gelden op je bestemming, want voor bepaalde landen heb je extra documenten of inentingen nodig. Op www.pettravel.com kan je de buitenlandse wetgevingen checken.
Op reis met je huisdier: in de auto
Soms moet je huisdier mee in de auto. Als je naar de dierenarts gaat, op bezoek gaat bij iemand, een weekendtripje plant, op weg bent naar het bos voor een uitgebreide wandeling … Is je huisdier niet gewoon om in de auto te zitten, dan kan je vooraf korte ritjes maken als wenmoment.
Zorg voor een veilige plaats in de auto. Honden kunnen in een reiskennel en er bestaan zelfs speciale hondengordels. Je hond vooraan als passagier? Niet doen! Een kat of knaagdier zet je in een transportmand.
Een rit van meer dan 2 uur?
- Dieren ‘los’ laten meerijden is gevaarlijk. Een dier kan je afleiden, je zicht belemmeren, op de pedalen kruipen … Het is vragen om ongelukken.
- Kan je huisdier niet goed tegen rijden – ja, dieren kunnen wagenziek worden? Vermijd uiteraard zoveel mogelijk verplaatsingen met de auto. Er bestaan ook pilletjes tegen reisziekte, maar overleg daarvoor altijd eerst met je dierenarts.
- Vervoer je dier altijd op een veilige manier, zonder dat het jou kan hinderen tijdens het rijden. In sommige landen, zoals Duitsland en Italië, is een autobench of speciale hondengordel verplicht.
- Las regelmatig een pauze Een hond heeft om de 2 uur een kwartiertje nodig om rond te lopen. Ook een kat of een ander dier heeft nood aan een rustpauze op tijd en stond.
- Geef je dier op regelmatig en op de normale tijdstippen eten. En neem altijd vers water Opgelet: op sommige vakantiebestemmingen is het kraantjeswater niet altijd drinkbaar.
Op reis met je huisdier: op de trein
In België
- Een klein huisdier mag je gratis meenemen in een mand of kooi, niet groter dan 30x55x30 cm.
- Voor een groter dier moet je een ‘Huisdierbiljet’ Dat kost 3 euro. Het dier moet aan de leiband.
- Een blindengeleidehond of assistentiehond mag altijd gratis mee.
- Je huisdier mag niet op de zitbanken of tafeltjes zitten.
- Een muilband of -korf voor honden is niet verplicht, maar wordt wel aanbevolen. Een treinbegeleider mag trouwens eisen dat je die aandoet, dus je zorgt er best voor dat je die altijd meehebt.
Internationaal
- De regels en prijzen variëren, dus check op voorhand de voorschriften van de treinmaatschappij waarmee je spoort.
- De algemene regel is dat katten mogen meereizen in een tas of kooi en dat (grote) honden aan de leiband moeten en een muilkorf moeten dragen.
- Wist je dat er geen honden of katten mee mogen reizen op de Eurostar? Alleen blindegeleidehonden mogen je vergezellen.
Op reis met je huisdier: in het vliegtuig
Binnen Europa
- Kleine honden en katten mogen mee in de cabine. Je huisdier moet in een lek- en geurvrije reistas zitten die je onder je zetel kan plaatsen. Het mag er gedurende de hele vlucht niet uit – geen knuffeltijd tijdens het vliegen. Check het maximale gewicht en de tasafmetingen bij de maatschappij waarmee je vliegt.
- Katten en honden die niet in een reistas passen, gaan mee in het bagageruim. Geen nood, ze zitten niet tussen de valiezen en trolley’s, er is een speciale plek voor hen voorzien. Jij moet zelf voor de bench zorgen en die moet aan bepaalde wettelijke eisen voldoen.
- Zeer grote honden reizen als cargo – bij sommige maatschappijen is dat de enige manier waarop het is toegestaan. Dan is het wel niet zeker dat jij en je huisdier met hetzelfde vliegtuig gaan.