Planten in huis geven dat extra levendige tintje. Maar ben je niet gezegend met groene vingers? En wil je toch wat meer dan een cactus om je kamers op te fleuren? Met deze 5 kamerplanten creëer je een groene oase, zonder te veel moeite.
- Peperomia
Dit schitterende plantje – verwant aan de peper – houdt van licht, maar niet van volle zon. Geef de peperomia 1 keer per week water en om de 4 weken wat plantenvoeding en je hebt er heel lang plezier van.
- Sanseveria
Deze plant die in de volksmond gekend staat als vrouwentongen, heeft amper water nodig en geniet zelfs van de volle zon. Bovendien barst hij van de goede eigenschappen. De sanseveria zuivert namelijk de lucht en verbetert de luchtvochtigheid.
- Lepelplant
De lepelplant is de laatste jaren aan een ware revival bezig en terecht! Dit mooie plantje houdt van matig zonlicht en krijgt het liefst lauw water, anders gaan de bladeren slap hangen.
- Bromelia
Bromelia’s zijn enorm gewaardeerd omwille van hun prachtige, felgekleurde bloemen. Geef deze plant bij voorkeur water in de kelk/bloem en zet hem op een lichtrijke plaats.
- Aloë vera
Aloë vera komt voor in heel wat verzorgingsproducten, maar het is ook een plant die graag in huis vertoeft. Deze plant slaat vocht op in de bladeren om droge periodes te overleven en hoeft daarom maar 1 keer om de 2 weken water te krijgen. Bovendien houdt ie van een plekje in de zon.
Extra tip: beetje onstuimig geweest met het verplanten of verplaatsen van je plantenpotten? En wat aarde op je kleren terechtgekomen? Geen nood, die aardevlekken krijg je er weer uit.
Planten in huis houden van koffiefilters
Heb je papieren koffiefilters in huis? Ideaal voor een lekker kopje ’s ochtends, maar ook voor je planten? Steek een filter in je bloempotten tussen de potgrond en de bodem van de pot.
Wat is het voordeel? Je hoeft je planten minder vaak water te geven, want een koffiefilter houdt door zijn absorberende eigenschappen het vocht vast.
Maar ook de wortels van je plant rotten veel minder snel. De koffiefilter laat namelijk het water door, maar stopt alle vuilresten die anders de gaatjes in de onderkant van de bloempot zouden verstoppen.
Een bijkomend voordeel: wil je je plant verpotten? Til je koffiefilter met plant en aarde op en zet die gewoon weer neer in een andere bloempot. Superhandig toch?
Blije bloemen
Een fleurige bos bloemen maakt iedereen blij. Van wat kleur in huis geniet je het liefst zo lang mogelijk. 3 tips waarmee je verse bloemen gegarandeerd langer mooi en fris houdt.
- Zet je bloemen meteen in het water
Snij de steeltjes schuin af en zet de bloemen meteen in een vaas met koud tot lauwwarm water. Het afsnijden doe je met een scherp mes, zéker niet met een schaar. Door ze schuin af te snijden, vergroot je het oppervlak waarmee de steel vocht kan opnemen.
- Zorg dat er geen bladeren in het water hangen
Verwijder de bladeren van de stelen, het liefst tot aan de bovenkant van de vaas. Bacteriën nestelen zich namelijk graag op de bladeren, waardoor de stelen gaan rotten en je boeket minder lang houdt.
- Ververs regelmatig het water
Bloemen houden van fris, vers water. Giet geen water bij in de vaas, maar ververs het water volledig. En dit zeker 2 keer per week.
Planten in huis en huisdieren? Opgelet met sommige soorten
Heel wat planten zijn perfect veilig voor dieren. Maar net zoals voor jou, zijn er ook bloemen en planten die giftig zijn. Aloë vera is bijvoorbeeld geen match met je hond of kat. Ook kerstster (ook wel kerstroos genoemd) zet je het best niet in huis als er dieren rondlopen.
Zoek uit of een plant veilig is voor je hem in huis haalt. Dat kan je makkelijk checken. Neem bijvoorbeeld een kijkje op de lijst van giftige planten van het Antigifcentrum (www.antigifcentrum.be). Heeft je huisdier toch geknabbeld aan een plant (of iets anders) en ben je bang dat het weleens giftig kan zijn? Bel naar het Antigifcentrum.
Nooit meer vergeten water te geven
Planten laten blaken van gezondheid of zelfs gewoon in leven houden, blijft voor sommigen een uitdaging. De app Plantsome helpt je een handje. Dankzij de slimme meldingen vergeet je nooit meer je planten water en voeding te geven.
In de database vind je jouw plant. Geef het formaat aan en hoeveel zonlicht hij krijgt. Aan de hand van het weerbericht krijg je informatie over de waterbehoefte van je plant.