Als je kookt, ben je niet de enige die aan het werk is. Ook je dampkap draait op volle toeren. Wacht niet te lang om deze harder werker een schrobbeurt te geven. Hoe langer je het uitstelt, hoe moeilijker het is om het vuil goed weg te krijgen.
Aan de slag met de roosters en filters
Veeg de buitenkant elke dag af met wat water en afwasmiddel. Om de paar weken ontferm je je over de roosters en filters. Haal de roosters uit de dampkap en laat ze weken in een sopje met afwasmiddel. Wrijf het vuil eraf met een sponsje en droog ze nadien goed af. Blijft er nog wat koppig vuil hangen? Gebruik een krachtige allesreiniger of verdunde ammoniak. Wel goed naspoelen! De filters moet je regelmatig vervangen: best om de twee maanden. Een metalen filter kan wel in de vaatwasser.
Aan een poetsbeurt toe?
Een handig trucje om te weten of de binnenkant van je dampkap aan een poetsbeurt toe is: zet de dampkap aan en houd een stuk keukenpapier tegen de onderkant. Blijft het plakken? Dan zuigt hij nog goed genoeg. Valt het papier naar beneden, dan zit er wat vet en vuil in de weg, waardoor de zuigkracht minder wordt. Tijd om schoon te maken!
Iets laten aanbranden?
Je bent even afgeleid en verliest het fornuis uit het oog. Ja, het is zover: het eten brandt aan. Niet alleen is je maaltijd naar de vaantjes, je zit ook met een onaangename geur. Voor het eten zal je aan ronde twee moeten beginnen, maar de geur krijg je wel snel weg. Vul een steelpannetje met water, kaneel, vanille (of kruidnagel) en sinaasappelschil en breng het aan de kook. Je keuken ruikt in geen tijd weer heerlijk.