Het overkomt de besten. Je verliest een etensrestje uit het oog en laat het langer dan goed is in de koelkast staan. Hallo, onaangenaam geurtje … Niet getreuzeld, actie! Neem je koelkast eens goed onder handen. En denk ook aan de diepvriezer.
Leegmaken en schoonmaken
Eigenlijk ga je de koelkast best maandelijks een keer grondig te lijf.
- Zet de stroomtoevoer van de koelkast uit en haal er alles uit. Kieper kliekjes die je niet meer gaat gebruiken weg. Bewaar al het andere eten tijdelijk in een koelbox.
- Haal er de bakken en schappen uit en maak de binnenkant schoon met een sopje van water en afwasmiddel, water en soda of water en natriumbicarbonaat.
- Was de onderdelen van de koelkast ook af met een sopje.
- Alles schoon? Zet de onderdelen weer op hun plaats en laad het eten erin.
- Zet de koelkast weer aan.
Bekijk ook het filmpje.
Natuurlijk frisse koelkast
Geurtjes voorgoed verbannen nadat je de koelkast kraaknet hebt gemaakt? Je hoeft er heus geen dure spullen voor in huis te halen. Het kan met enkele natuurlijke producten.
- Zet een schaaltje met actieve koolstof of houtskool in de koelkast.
- Een kommetje vers citroensap of een in tweeën gesneden citroen kunnen ook wonderen doen. Wel regelmatig verversen natuurlijk.
- Wat ook werkt: een doorgesneden appel, een kommetje gemalen koffie of een droog theezakje.
Hoe voorkom je een slechte geur in de diepvriezer?
Ook de diepvriezer geef je best regelmatig een beurt, om minder fijne geurtjes tegen te gaan. Wist je trouwens dat een ijslaagje van 2 millimeter aan de binnenkant van je diepvriezer al 10 % meer energie kost? Om het toestel goed te laten functioneren, is het dus evenzeer nodig dat je het regelmatig volledig ontdooit en schoonmaakt.
- Trek de stekker uit het stopcontact en zet de temperatuurschakelaar op 0.
- Haal de laden leeg en leg alle etenswaren in de koelkast. Of buiten als het vriest.
- Laat de diepvriezer ontdooien. Wil je het laten vooruitgaan? Gebruik een haardroger om het proces te versnellen. Wel opletten dat er geen smeltwater op drupt. Een pot met heet water erin zetten helpt ook.
- Was de binnenkant en alle laden af met een allesreiniger, natriumcarbonaat of soda.
- Zeem na met proper water en droog alles af.
- Zet de diepvriezer weer aan en vul zodra de temperatuur onder de -10 °C
Een extra tip? Zet een paar uur voor je de diepvriezer schoonmaakt de temperatuur zo koud mogelijk. Zo geef je de producten een ‘koudereserve’.